En god historia

Hemgården har en lång historia som fört oss fram dit vi är idag. Vi jobbar hårt för att bevara vårt arv samtidigt som vi hänger med i utvecklingen. Vi tror att vår framgång beror på att vi valt att satsa på enbart svenskt kött, kvalitetsleverantörer och en varsam tillverkning där vi röker produkterna på riktigt. Allt för att det ska smaka riktigt gott, precis som förr i tiden.

1894

Vid förra sekelskiftet hörde hemslakt och korvstoppning till hushållssysslorna i Norra Råda. Och det fanns knappt några charkuterivaror att köpa hos handlarn. Att börja sälja korv och andra charkuterivaror under de förutsättningarna kunde ju lätt bedömas som dumdristigt – eller som en fantastisk affärsmöjlighet. En som ser möjligheterna var den 30-åriga August Larsson, som flyttar till Norra Råda 1893. Med sin dragkärra går han från dörr till dörr bland arbetarbostäderna och säljer charkuterivaror. Det blir snabbt en succé och kunderna strömmar till. Året därpå gör han slag i saken och startar ett eget slakteri.

 

 

 

 

1939

 

När August dör övertas verksamheten av sönerna August och Axel, som flyttar verksamheten till slakteriet i Hagfors. 1943 blir August ensam ägare.

 

 

 

1964

 

Den tredje generationen Larsson, Holger och Inge, flyttar hem verksamheten till Norra Råda igen 1964. De får då ta över slakteriföreningens gamla lokaler, inte långt från den ursprungliga slakteriet där deras farfar startat företaget 73 år tidigare. Verksamheten ligger än idag i samma fastighet, som byggts ut i flera etapper sedan dess.

 

 

1994

 

På nittiotalet får företaget för första gången en ägare utanför familjen Larsson. Nittiotalet blir sedan lite kaotiskt med flera ägare. 1994 firades dock hundraårsjubiléet med buller och bång.

 

 

2001

 

Torbjörn Andersson tar över verksamheten 2001. Och ett långsiktigt arbete med att få tillbaka den lokala prägeln startades.

 

 

2009

 

En total översyn av profil, förpackningar och marknadsföring genomförs. En god historia som fortsätter.

 

 

2011

 

Christer Halvardsson och Kermith Lööv går in som delägare, anställda i företaget sedan 1996 och 2001.

 

 

2014

 

Vi övertar tillverkningen från Persfolk Gård i Bjälverud med Lennart Robberts fantastiska produkter av lufttorkade charkuterier och andra delikatesser.

 

Efter flera år av stadig tillväxt har vi blivit trångbodda i Råda. Lagret av färdiga produkter flyttas till Matmejeriet i Karlstad för att ge mer plats åt tillverkningen i Råda.

 

 

2016

 

G Möller AB förvärvar 100 % av aktierna i August Larsson Charkuteri AB med varumärket Hemgården från August Larsson Holding AB. Möllers lokaler i Ljungby brann ner till grunden den 30 maj 2014. Möllers mest kända produkter var/är ölkorv, grillbrickor och traditionella korvar såsom Prinskorv och Wienerkorv..

 

 

2019

 

Vi satsar och bygger framtidens charkuteri, lokalen växer med 1500kvm.