Kokt Julskinka

Ingredienser

1 rimmad benfri skinka, har du rimmat skinkan själv kan den behö­va vattnas ur några timmar.

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

10 kryddpepparkorn

1 timjankvist

Gör så här

Ta fram en gryta som gott och väl rymmer skinkan. Stick in en ugnstermometer så att spetsen hamnar så mitt i skinkan som möjligt. Lägg ner skinkan i grytan och fyll på med vatten så att det precis täcker.


Koka upp och skumma med en hålslev eller sked. Lägg i lagerblad, pepparkorn och timjan.


Sjud under lock tills termometern visar 70 grader. Räkna med att det tar knappt en timme per kilo skinka. Temperaturen inne i skinkan kommer att stiga ytterligare några grader när du tagit ut den. Låt den svalna lite innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.

Så här griljerar du skinkan

Ugnsbakad Julskinka

Ingredienser

1 rimmad benfri skinka, har du rimmat skinkan själv kan den behö­va vattnas ur några timmar.

Gör så här

Spola skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.

Lägg skinkan i en ugnsform med svålen uppåt. Stoppa in en kött-termometer med spetsen mitt i skinkan.


Baka skinkan i nedre delen av ugnen i 125°C tills termometern visar 72°C.

Tiden det tar är ca 70 minuter per kilo.

(Du kan även ha ännu lägre temperatur i ugnen, skinkan blir då saftigare men det tar längre tid. 


Tag ut skinkan och låt den svalna lite innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.

Så här griljerar du skinkan
Share by: